Chute Horehronia
Región Horehronie je pestrý ako mozaika. Čo dedina, to jedinečné tradície, bohatstvá krojovej klenotnice, ľubozvučných nárečí a chutí pokrmov, ktorých recepty si tunajší ľud odovzdáva z pokolenia na pokolenie. Tradičné chute Horehronia sú rokmi ovplyvňované charakterom územia rozprestierajúceho sa v obklopení hôr. Horské prostredie možno nedalo Horehroncom toľko možností pre pestovanie veľkého druhu zeleniny či ovocia, ale s úctou dopestované plodiny a vychované zvieratá vždy s láskou využili. Kuchyňa Horehronia vonia po kyslej kapuste, zemiakoch či fazuli v sýtych polievkach. Chutí ako sviatočný deň spestrený vôňou jahňacieho, hovädzieho či bravčového mäsa. Je tvárna ako cesto z pracne narajbaných zemiakov či múky s vodou a soľou. Šteklí jazyk sladkosťou šúľancov i štrúdle s makom či fašiangových pampúškov.
Vitajte v horehronskej kuchyni a pripravte si s nami 10 jedál z horehronských obcí doplnených o zaujímavosti, ktoré sa s týmito pokrmami spájajú.