Čipkárskô

Názov tohoto jedla z obce Brusno sa viaže k histórii jej obyvateľov. Kedysi sa mnohí živili obchodovaním s čipkami po celej Európe, preto toto jedlo dostalo meno „Čipkárskô“. Za obchodom cestovali na svojich vozoch, tzv. mašinách a pre šetrenie času si tento pokrm pripravovali priamo za jazdy. Až po dovarení odstavili vozy a najedli sa. Aj zvyklosti pri jedení tohoto jedla mali netradičné. Najprv sa nasýtili hustou časťou jedla, a teda mäsom, zemiakmi, zeleninou a cestovinou - tlapkami, ktoré na záver dojedli vývarom.

Na 4 porcie potrebujeme:

  • 250 g hovädzieho mäsa
  • 2 očistené cibule
  • 1 strúčik cesnaku
  • 3 mrkvy
  • 1 kaleráb
  • 3 petržleny
  • 3 väčšie zemiaky
  • Bravčovú masť
  • Soľ
  • Mletú červenú papriku
  • Rascu celú
  • Mleté čierne korenie

Tlapke – trhance:

  • 80 g polohrubej múky
  • 1 vajce
  • Soľ
Tip na výlet

Postup prípravy:

  • Do vody dáme variť mäso nakrájané na kocky, cibuľu nakrájanú na štvrtiny a cesnak prekrojený na polovicu.

  • Keď voda začne vrieť, pridáme soľ, mletú červenú papriku, celú rascu a mleté čierne korenie.

  • Na miernom ohni varíme do polomäkka. Následne pridáme mrkvu, petržlen a kaleráb nakrájaný na kocky.

  • Keď zelenina zmäkne pridáme na kocky nakrájané zemiaky.

  • Na záver dáme do pokrmu lyžicu bravčovej masti a natrhané tlapke – trhance.

  • Tlapke pripravíme z polohrubej múky, vajíčka a štipky soli. Zo surovín urobíme cesto, ktoré rozvaľkáme a natrháme na menšie kúsky.

  • Tie necháme oschnúť. Až keď sú dostatočne vysušené, pridávame ich do polievky.

Tip na výlet