Čipkárskô
Názov tohoto jedla z obce Brusno sa viaže k histórii jej obyvateľov. Kedysi sa mnohí živili obchodovaním s čipkami po celej Európe, preto toto jedlo dostalo meno „Čipkárskô“. Za obchodom cestovali na svojich vozoch, tzv. mašinách a pre šetrenie času si tento pokrm pripravovali priamo za jazdy. Až po dovarení odstavili vozy a najedli sa. Aj zvyklosti pri jedení tohoto jedla mali netradičné. Najprv sa nasýtili hustou časťou jedla, a teda mäsom, zemiakmi, zeleninou a cestovinou - tlapkami, ktoré na záver dojedli vývarom.
Na 4 porcie potrebujeme:
- 250 g hovädzieho mäsa
- 2 očistené cibule
- 1 strúčik cesnaku
- 3 mrkvy
- 1 kaleráb
- 3 petržleny
- 3 väčšie zemiaky
- Bravčovú masť
- Soľ
- Mletú červenú papriku
- Rascu celú
- Mleté čierne korenie
Tlapke – trhance:
- 80 g polohrubej múky
- 1 vajce
- Soľ
Postup prípravy:
-
Do vody dáme variť mäso nakrájané na kocky, cibuľu nakrájanú na štvrtiny a cesnak prekrojený na polovicu.
-
Keď voda začne vrieť, pridáme soľ, mletú červenú papriku, celú rascu a mleté čierne korenie.
-
Na miernom ohni varíme do polomäkka. Následne pridáme mrkvu, petržlen a kaleráb nakrájaný na kocky.
-
Keď zelenina zmäkne pridáme na kocky nakrájané zemiaky.
-
Na záver dáme do pokrmu lyžicu bravčovej masti a natrhané tlapke – trhance.
-
Tlapke pripravíme z polohrubej múky, vajíčka a štipky soli. Zo surovín urobíme cesto, ktoré rozvaľkáme a natrháme na menšie kúsky.
-
Tie necháme oschnúť. Až keď sú dostatočne vysušené, pridávame ich do polievky.