Šúľance s makom
Gazdinky kedysi nemali možnosť využiť veľké množstvo surovín, no zo všetkého, čo mali k dispozícii, čarovali jedlá, ktorých vôňu a chuť si chceme pripomínať aj dnes. Ručne šúľané zemiakové cesto sa na Horehroní jedlo v niekoľkých kombináciách. Snáď najčastejšou sladkou prísadou bol cukor s pomletým makom. Obmenou boli sladké šúľance s orechami či nasucho opraženou a osladenou strúhankou. Tam, kde sladké nebolo po chuti alebo mali skôr zásobu bryndze a slaniny, si šúľance pripravovali na slano.
Na 4 porcie potrebujeme:
- 2 – 3 zemiaky uvarené v šupke
- 150 g hladkej múky
- Soľ
- 50 g Masla
- 100 g pomletého maku
- Práškový cukor
Postup prípravy:
- Zemiaky uvaríme v šupke, očistíme a pretlačíme.
- Pridáme soľ, hladkú múku a trochu vody. Zamiesime stredne tuhé cesto.
- Rozdelíme ho na menšie kusy, vyváľame na valčeky, pokrájame na menšie kúsky a do osolenej vriacej vody hádžeme šúľance.
- Uvarené vyplávajú na vrch, vyberieme ich na misu.
- Posypeme pomletým makom, cukrom a polejeme roztopeným maslom.
- Podávame s ochuteným jogurtovým mliekom, najlepšie chutí to z Breznianskej mliekarní.