Guľky s mäsom
Zemiakové cesto plnené čerstvým mäsom alebo údeninou nájdeme v rôznych variantoch hneď v niekoľkých horehronských dedinách. Toto sýte jedlo plné chuti je s obmenami typické pre obce Heľpa, Pohorelá či Šumiac. Gazdinky kedysi vstávali zavčas ráno, aby ich stihli pripraviť chlapom, ktorí šli do poľa kosiť či do hory richtovať drevo. Traduje sa, že kedysi chudobní ľudia vodu po uvarení guliek ďalej jedli ako polievku. Rovnako na úžitok vyšla aj voda po uvarení halušiek, ktorú dochutili brynzdou a jedli ako bryndzovú polievku.
Na 4 porcie potrebujeme:
- 500 g očistených zemiakov
- 330 g hladkej múky
- 27 g strúhanky
- 130 g údeného mäsa
- 50 g slaniny bez kože
- 1 väčšiu cibuľu
- 1 vajce
- Mleté čierne korenie
- Majorán
- Soľ
- 2 strúčiky cesnaku
Postup prípravy:
- Zemiaky očistíme a nastrúhame na kašu.
- Pridáme pretlačený cesnak, vajíčko, na kocky nakrájané údené mäso, strúhanku, mleté čierne korenie, majorán a soľ.
- Do zmesi za stáleho miešania postupne pridávame hladkú múku, až kým sa nám cesto úplne neodlepuje od misy.
- Z cesta tvarujeme malé guľky, ktoré obalíme v hladkej múke.
- Do hrnca s osolenou vodou dáme variť jeden, na kocky nakrájaný zemiak.
- Do vriacej vody pridáme guľky a varíme 20 minút.
- V malom hrnci si upražíme slaninu a neskôr pridáme na kocky nakrájanú cibuľu.
- Po uvarení guľky precedíme a polejeme slaninou a cibuľou.