Valaštianske krumple

Vznik mnohých obcí na Horehroní sa spája s valaskou kolonizáciou vďaka ktorej sa na našom území rozmohlo ovčiarstvo. Radí sa k nim aj obec Valaská, v ktorej sa podobne ako v okolitých dedinách varili jednoduché jedlá z toho, čo si sami dopestovali a dochovali. Najčastejšou surovinou na prípravu jedál boli zemiaky. Valaštianske krumple s kapustou sú jedlom, ktoré dostatočne nasýtilo pracujúci ľud na poliach. Najčastejšie sa pripravovali na Martina, Fašiangy či Silvestrovskú večeru alebo ako vravia pamätníci „furt, kým bola klbása“.

Na 4 porcie potrebujeme:

  • 5 väčších zemiakov
  • 1 párik údenej klobásy
  • 500 g kyslej kapusty
  • 1 stredne veľkú cibuľu
  • 80 g slaniny bez kože
  • Mletú červenú papriku
Tip na výlet

Postup prípravy:

  • Očistené a na kocky pokrájané zemiaky vložíme do nádoby so studenou vodou.
  • Pridáme údenú klobásu, posolíme a privedieme do varu.
  • Po približne dvoch minútach vrenia pridáme kyslú kapustu, na to dáme slaninu narezanú na hrebienky a varíme asi 20 minút.
  • V hrnci rozpražíme slaninu nakrájanú na kocky, neskôr pridáme cibuľu a pražíme, kým cibuľa nadobudne zlatistú farbu.
  • Odstavíme z ohňa a pridáme kúsok mletej červenej papriky.
  • Zemiaky spolu s kapustou a klobásou scedíme, preložíme do misy a polejeme zmesou.
Tip na výlet

Chute horehronia

Región Horehronie je pestrý ako mozaika. Čo dedina, to jedinečné tradície, bohatstvá krojovej klenotnice, ľubozvučných nárečí a chutí pokrmov, ktorých recepty si tunajší ľud odovzdáva z pokolenia na pokolenie. Tradičné chute Horehronia sú rokmi ovplyvňované charakterom územia rozprestierajúceho sa v obklopení hôr. Horské prostredie možno nedalo Horehroncom toľko možností pre pestovanie veľkého druhu zeleniny či ovocia, ale s úctou dopestované plodiny a vychované zvieratá vždy s láskou využili. Kuchyňa Horehronia vonia po kyslej kapuste, zemiakoch či fazuli v sýtych polievkach. Chutí ako sviatočný deň spestrený vôňou jahňacieho, hovädzieho či bravčového mäsa. Je tvárna ako cesto z pracne narajbaných zemiakov či múky s vodou a soľou. Šteklí jazyk sladkosťou šúľancov i štrúdle s makom či fašiangových pampúškov.

Vitajte v horehronskej kuchyni a pripravte si s nami 10 jedál z horehronských obcí doplnených o zaujímavosti, ktoré sa s týmito pokrmami spájaj