Krompľová fučka
Príprava jednoduchej fučky zo zemiakov bola typické pre viaceré obce na Horehroní. Je jednoduchá aj v množstve potrebných surovín a vonia po chvíľach strávených v kuchyni starej mamy pri praskajúcom ohni zo sporáka na drevo. Krompľovú fučku si niektorí dopĺňali slaninou, či siahli po domácom masle. Iní si zamilovali sladkú chuť fučky poprášenej cukrom.
Na 4 porcie potrebujeme:
- 700 g očistených zemiakov
- 50 g hladkej múky
- 150 g slaniny alebo masla
- Soľ
Postup prípravy:
- Do osolenej vody dáme variť zemiaky pokrájané na kocky.
- Po uvarení zemiakov vodu nescedíme, ale vo vode ich pofučkáme a zahustíme hladkou múkou.
- Kašu poriadne zamiešame a za stáleho miešania ešte varíme 3 minúty.
- Hustú hmotu nalejeme na tanier. Do stredu urobíme malú jamku do ktorej nalejeme rozpraženú slaninku alebo maslo.
- Podávame s mliekom alebo žinčicou.