Ťapky s brynzdou
V jedlách horehronskej obce Beňuš má pravá ovčia bryndza svoje silné zastúpenie. Dôkazom sú aj Ťapky s brynzdou, ktorých recept sa v dedinke traduje z generácie na generáciu. Na uvarenie Ťapiek s brynzdou stačí malé množstvo jednoduchých a dostupných surovín. Kedysi toto jedlo pripravovali gazdiné zavčas ráno, aby si ho muži mohli zobrať so sebou na pole či do hory. Toto jedlo je typické aj pre iné horehronské dediny s podobnými názvami ako sú trhace či tľapkance s brynzdou.
Na 4 porcie potrebujeme:
- 3 stredne veľké zemiaky
- 150 g hladkej múky
- 1 vajce
- 250 g bryndze
- Soľ
- 50 g slaniny bez kože
Postup prípravy:
- Do osolenej vody dáme variť zemiaky nakrájané na kocky.
- Z múky a vajca (kto nemá vajce, tak z múky a vody) si zamiesime cesto ako na rezance. Cesto vyvaľkáme.
- Keď sú zemiaky uvarené, tak do vody natrháme ťapky a trochu povaríme.
- Potom to všetko scedíme, posypeme bryndzou a polejeme upraženou slaninou.
- Podávame s kyslím mliekom alebo zakysankou.