Bryndzová polievka
Tam, kde sa na Horehroní darilo chovu oviec vznikali a podnes na salašoch vznikajú chutné produkty z ovčieho mlieka. Silu výživnej ovčej bryndze poznali už naši predkovia a okrem cestovín – tľapkancov či ťapiek bola aj súčasťou nenáročnej polievky so zemiakmi. Prípravou brynzdovej polievky je známa pre obec Beňuš, ale bola aj súčasťou jedálnička Horehroncov z mnohých iných dediniek.
Na 4 porcie potrebujeme:
- 4 väčšie zemiaky
- 120 g hladkej múky
- 150 g bryndze
- 1 - 2 lyžice masla
- 1 vajce
- Soľ
- Mleté čierne korenie
- Rascu celú
Postup prípravy:
- Do vody osolenej a ochutenej korením a rascou dáme variť na kocky nakrájané zemiaky.
- Z múky a vajca (keď nemáme vajce, tak z vody) zamiesime husté cesto a na strúhadle, alebo rukou natrháme mrveničku, ktorú zavaríme ku zemiakom. Krátko povaríme.
- Po uvarení pridáme bryndzu a trošku masla.