Bôb s kapustou
V jednej z najvyššie položených obcí na Slovensku, ktorou je Lom nad Rimavicou sa z plodín darilo zväčša len zemiakom a kapuste. Spolu s fazuľou tu z týchto surovín pripravujú znamenitú sýtu polievku, ktorú raz hostia obce zo srbskej Kovačice kedysi nazvali „Lomovský guľáš“. Ak mali domáci možnosť obohatili si jedlo údeným bravčovým kolenom či rebrami. Varievali ho zväčša vtedy, keď sa robili väčšie práce okolo domu, či na poli. Polievka z fazule a kapusty sa pripravuje aj v iných obciach na Horehroní, napríklad na Čiernom Balogu či Heľpe.
Na 4 porcie potrebujeme:
- 100 g fazule (švábový bôb)
- 200 g bravčového údeného kolena
- 3 zemiaky
- 150 g kyslej kapusty
- 250 ml mlieka
- 20 g hladkej múky
- 40 g slaniny bez kože
- 1 strúčik cesnaku
- mletú červenú papriku
- mleté čierne korenie
- Soľ
Postup prípravy:
- Vo vode si uvaríme fazuľu, najlepšia je tá veľká (švábový bôb). Je potrebné, aby fazuľa bola vopred aspoň 12 hodín namočená vo vode.
- Ak chceme jedlo sýte pridáme bravčové údené koleno alebo údené rebrá. Po uvarení fazule a údeného mäsa pridáme zemiaky nakrájané na kocky.
- Keď sú zemiaky skoro uvarené pridáme kyslú kapustu aj so šťavou, povaríme.
- V mlieku rozhabarkujeme hladkú múku a vlejeme do prevretého jedla.
- Nakrájame slaninku, ktorú popražíme doružova so strúžikom cesnaku nakrájaným na plátky, dochuteným mletou červenou paprikou a korením.
- Nakoniec pokrm omastíme slaninkou a cesnakom.
- Na záver dochutíme soľou prípadne octom. Údené mäso sa môže vybrať a nakrájať na kocky a použiť ako vložka do polievky.