Bugačiky (Bugače)
Bugače alebo bugačiky pochádzajú z rázovitej obce Šumiac. Toto sýte furmanské jedlo Vám dodá sily na celý deň, aby ste vládali robiť alebo sa veseliť až do večera. Aj chlapi z dediny si ním kedysi zaháňali hlad pri práci. Buď si so sebou na roboty brali od žien pripravené usušené bugačiky, ktoré si v kotlíčku uvarili a doplnili slaninou a kapustou alebo im jedlo gazdiné uvarili a pripravili ešte doma pred svitaním. Ak už doma nekúrite tradičnou pieckou s platňou, zavítajte do niektorej z dreveničiek či tehlových domov na Horehroní. V mnohých si ešte ctia niekdajšiu architektúru a pôvodné zariadenie je ich stálou súčasťou.
Na 4 porcie potrebujeme:
- 300 g hladkej múky
- 300 – 500 g kyslej kapusty
- Soľ
- 100 g údenú slaninu bez kože
- 1 lyžicu masla
Postup prípravy:
- Hladkú múku zmiešame s trochou vody a soli a vypracujeme hladké cesto.
- Cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 3 – 5 mm a dáme ho piecť v celku na tradičnú piecku vykurovanú drevom.
- Cesto opečieme z oboch strán tak, aby sa vysušilo, ale neprihorelo. Keď je cesto vysušené, zložíme ho a necháme vychladnúť.
- Vychladnutý bugač natrháme na drobné kúsky a varíme v osolenej vriacej vode, kým cesto nie je mäkké.
- Po uvarení natrhané bugače scedíme a zamiešame do nich kyslú kapustu, ktorú predtým nakrájame na menšie kusy.
- Na záver pridáme rozpraženú slaninku nakrájanú na kocky, v ktorej sme pre lahodnú chuť rozpustili 1 lyžicu masla.
- Všetko spolu premiešame a podľa potreby dosolíme.