Pampúšiky (graple)
Pampúšiky, pampúšky, graple, grapne. Podobné cesto, obmeny a jedinečné chute, ktoré im dávajú gazdinky na Horehroní. Tieto sladké dobroty, typické v regiónoch po celom Slovensku, sa spájajú so zvykmi v období Fašiangov. Fašiangové veselie sa deň po dni preklápa k pôstnemu obdobiu. Záverečné pochovávanie basy je vyvrcholením karnevalov či plesov. Fašiangy sú spojené s obdobím nasýtenia sa takýmito sladkými maškrtami či zabíjačkovými špecialitami, a to ako kedysi, tak aj dnes. Cesto na smažené pampúšky si môžete podľa vzory dnešných gazdín dochutiť vanilínovým cukrom a citrónovou kôrou.
Na 4 porcie potrebujeme:
- 500 g polohrubej múky
- 1 droždie
- 350 ml plnotučného mlieka
- 2 celé vajíčka
- 1 vanilínový cukor
- 1 lyžica kryštálového cukru
- 0,02 dl rumu
- 1 lyžica masla
- Olej alebo masť na vyprážanie
Postup prípravy:
- Do vlažného mlieka pridáme droždie, lyžicu kryštálového cukru a masla.
- Vzniknutý kvások necháme chvíľku odstáť a podkysnúť.
- Do nádoby dáme múku, vajíčka a vanilínový cukor. Pridáme kvások a miesime. Zároveň pridáme kúsok oleja a rum.
- Cesto miesime až kým sa na ňom nerobia bubliny. Necháme ho podkysnúť na teplom mieste.
- Na pomúčenom lopári ho rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a pohárom alebo vykrajovačom vykrajujeme pampúšiky.
- Vykrájané cesto necháme šte podkysnúť na pomúčenom lopári.
- Postupne ich vyprážame na panvici s horúcou masťou alebo olejom.
- Na závere ich posypeme práškovým cukrom podľa chuti. Podávame čisté alebo s lekvárom.