Baví ma spoznávať pestré krásy našich regiónov, najmä tých tatranských. Mohutné kopce tam striedajú doliny a v každej majú niečo osobité, čo chcem zažiť a vyťchutnať. Inak to nie je ani na Horehroní, v Bystrianskej doline a jej okolí. S chytrou kartičkou ju môžem spoznávať oveľa pohodlnejšie a výhodnejšie.

K tomuto poznaniu som dospel priamo v centre doliny, dokonca informačnom. Našiel som ho v malebnej drevenici uprostred obce Bystrá. Jej vnútorné priestory dýchali na prvý pohľad novotou a útulnosťou. Neodolal som vôni čerstvo pomletej kávy, usadil sa a s lahodným nápojom v ruke vyzvedal, aké majú pre mňa Horehronci nové lákadlá zimnej sezóny. Veruže nesklamali.

Centrum informácií a pohody

Novinky má už samotné infocentrum v Bystrej. Okrem osobitej atmosféry a dverí otvorených sedem dní v týždni v ňom od tejto zimnej sezóny prevádzkujú kaviareň s čitárňou. „Je to nielen miesto, kam návštevník zájde po dobré tipy či lokálne výrobky, ale môže v príjemnom originálnom prostredí relaxovať pri kvalitnej káve, ktorú máme priamo z neďalekej pražiarne. K dispozícii je wifi a v lete aj posedenie v priestoroch bylinkovej záhrady a premietanie filmov pod hviezdnou oblohou,“ začína ma namotávať Estera Potkány z Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Horehronie. Rád sa nechám, najmä keď vyťahuje z rukáva zaujímavé tipy a výhody

Na svahy skibusom

Prvým tipom sú skibusy. V zimnej sezóne jazdia dva. Štartujú z Brezna, z časti Mazorníkovo, a prepoja lyžiarske strediská Bystrianskej doliny. Skibus najskôr zastaví na Pohanskom, kde určite radi vystúpia najmä fanúšikovia úzkych dlhých lyží, keďže sú tam výborné bežkárske trate. Druhá zastávka je v Mýte pod Ďumbierom, v lyžiarskom stredisku Mýto Ski & Bike park s kvalitnými zjazdovkami pre všetkých. Pokračuje na lyžiarske stredisko Tále a konečnú má na Krupovej na juhu Chopku. „Prepojí tak top lyžiarske strediská a gro ubytovacích kapacít doliny, ktoré sú práve v týchto troch miestach,“ hovorí Estera Potkány. Skibusy premávajú podľa grafikonu od Vianoc do 9. januára 2022 denne, potom počas celej zimnej sezóny len cez víkendy a denne opäť počas jarných prázdnin a veľkonočných sviatkov, v závislosti od aktuálnych snehových podmienok. Perspektívne plánujú nasmerovať skibus aj k stále lepším bežkárskym tratiam na Čertovici.

Výhodné zľavy

Podmienkou na prepravu skibusom je, aby bol cestujúci lyžiar majiteľom Horehronie Card. „Regionálna zľavová karta platí rok, každý si ju môže zakúpiť buď zvýhodnene v partnerských ubytovacích zariadeniach, v niektorom z infocentier v Brezne či Bystrej, alebo online,“ dozvedám sa ľahko zvládnuteľnú podmienku, ktorú stojí za to splniť. Karta totiž umožňuje nielen bezplatnú jazdu skibusmi, ale aj zaujímavé zľavy na wellness, regionálne produkty či ochutnávku špeciálnych lokálnych destilátov v priestoroch Turisticko­‑informačného centra Horehronie v Bystrej a dopravu na degustáciu. „Zľavy sú rozdelené na wellness a relax na Horehroní, dopravu, gastro či skipasy v partnerských zariadeniach a strediskách Mýto Ski & Bike park, Ski Tále a Ski Telgárt. Vďaka nim môže byť vaša cena výhodnejšia, ako bez regionálnej karty,“ dáva mi Estera Potkány do pozornosti lákavé bonusy

Značkové produkty

Výhodnejšie sa dajú s kartou nakúpiť aj regionálne produkty v e­‑shope www.eshop. horehronie.sk a v infocentrách v Brezne a Bystrej. Ide o výrobky držiteľov regionálnej značky Regionálny produkt Horehronie. „Aktuálne máme 37 držiteľov regionálnej značky, jej koordinátorom je OOCR Región Horehronie. Značku udeľuje certifikačná skupina remeselným a potravinovým výrobkom, ubytovacím, stravovacím a doplnkovým službám,“ vysvetľuje Estera Potkány. V ponuke sú keramické výrobky či produkty z dreva od horehronských majstrov, regionálne destiláty, ručne ťahaná maková štrúdľa z Breznianskej cukrárne i mliečne produkty z Breznianskej mliekarne. Vyrábajú ich tradičnými technikami, vrátane masla, ktoré pripravujú osvedčeným stĺkaním. Nechýba perlivá minerálna voda Brusnianka, v sezóne aj čerstvé čučoriedky, dokonca aj ružové víno. Osobitný chuťový zážitok v palete horehronských noviniek sezóny sľubujú degustačné podvečery pre dospelých v bystrianskom infocentre. Aby neprišlo k nedorozumeniu, vekové obmedzenie súvisí výlučne s temperamentom ochutnávaných nápojov.

Ostrejšie chute Horehronia

Vyrába ich spoločnosť rodiny Janštovcov SABER Distillery, ktorá má liehovar priamo na Lúčkach nad Breznom. Regionálnu značku získala na niektoré špeciálne destiláty ako Palantír Borovička či Palantír Smrekovička, čo je svetovo unikátny destilát vyrábaný z jarných smrekových výhonkov a deväťkrát destilovaného neutrálneho obilného destilátu. Paleta výrobkov breznianskej firmy je však oveľa pestrejšia. Fanúšikovia ostrejších horehronských verzií ovocia majú príležitosť ochutnať ju práve vo vynovených priestoroch drevenice infocentra Horehronie v Bystrej. Ochutnávačov priamo na degustáciu komfortne privezú a po nej aj rozvezú po doline, stačí mať regionálnu kartu. Degustáciou sprevádza zástupca rodiny Janštovcov, majiteľov liehovaru, ktorý výkladom pomedzi jednotlivé „chody“ odhaľuje zaujímavé pozadie a jedinečnosť výroby vyše desiatky destilátov spracovaných z darov horehronskej prírody. Aby chute ostrých nápojov lepšie vyzneli, dopĺňajú ich na prehryznutie ďalšie regionálne mäsové či syrové špeciality i Legendárne buchty zo Zbojskej. Tak, chutná kávička je dopitá, vyzbrojený užitočnými tipmi a najmä šikovnou horehronskou kartičkou vyrážam do terénu. Mám čo robiť, aby som si s ňou stihol užiť všetky zimné výhody, ktoré poskytuje.

Celý magazín si môžete prelistovať kliknutím na obrázok nižšie: