Horehronie je pestré nielen svojou prírodou, históriou a folklórom, ale aj tradičným jedlom a receptami, ktoré sa tradujú z generácie na generáciu.
Ani náš región preto pri svojich potulkách Slovenskom nevynechal bloger a stredoškolský učiteľ Peter Wetlzer z Bratislavy, ktorý vo svojom blogu Lokálžrawetz po celej krajine mapuje lokálne jedlá, potraviny a poctivých farmárov. Ochutnané miestne dobroty a overené slovenské prevádzky postupne zaznamenáva do mapy poctivých lokálnych výrobcov, ktorých má v mape zaznamenaných už vyše 300.
V regióne Horehronie sa Lokálžrawetz nasýtil ozajstnou horehronskou maškrtou a objavil poctivé a s láskou vyrábané . Svoje chuťové poháriky na Horehroní obohatil tradičnou chuťou ručne ťahanej horehronskej štrúdle z , ktorá si ho získala pre dodržanie tradičného postupu prípravy cesta, ktoré kupované lístkové cesto rozhodne nedokáže napodobiť. Ako sám uvádza na svojom účte na sociálnej sieti: „Som rád, že som objavil ďalšiu poctivú firmu, ktorá udržuje slovenské tradície a môžeme si vďaka nim vychutnať tento slovenský skvost!“ Instragram: @lokalzrawetz.
Slovami chvály Lokálžrawetz nešetril ani na svojom účte na Facebooku: „Máte radi štrúdle? Ja ich milujem. Ale nie je štrúdla ako štrúdla. Aj tu, na Horehroní, sa mi podarilo zohnať poctivú štrúdlu. Má značku “REGIONÁLNY PRODUKT HOREHRONIE”, pretože je vyrobená tradičným spôsobom - ručne. A je plnená makom, ktorý sa ručne zbiera v obci Jasenie. Pravé štrúdlové cesto je ťahané, žiadne lístkové. Ja by som si štrúdlu z lístkového cesta nikdy nekúpil. Ťahané štrúdle nie sú, žiaľ, na Slovensku bežné. Ale niektoré nájdete aj na mojej mape.“ Facebook: Lokálžrawetz.
Po jeho návšteve Horehronia na jeho mape čestných lokálnych výrobcov okrem štrúdle z Breznianskej cukrárne pribudli aj ďalšie chutné jedinečné výrobky od držiteľov značky regionálny produkt Horehronie, ktorými sú mliečne produkty Breznianskej mliekarne, breznianske destiláty od Saber distillery, lokálnu kuchyňu, osrbliansky drevník a domáce sirupy džemy Hotela Zerrenpach a stopercentné ovčie produkty zo Salaša Lipa. Na jeho blogu nezostal bez povšimnutia ani Hotel Partizán **** či Salaš Zbojská a tradičné jedlá, ktoré u nich môžu návštevníci ochutnať.
Ak sa aj Vám už zbiehajú slinky a chceli by ste sa zasýtiť horehronskými tradíciami ukrytými v makovo-višňovej plnke ťahanej štrúdle, stačí si ju objednať v Breznianskej cukrárni na e-mailovej adrese Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.. Viac informácií o produkcii Breznianskej cukrárne nájdete na: www.breznianskacukraren.sk
Zdroj: www.startitup.sk: https://bit.ly/2ng82ux
https://www.instagram.com/lokalzrawetz/?hl=en